Haluatko lisää aikaa/tilaa/vapautta? kysy ensin tämä

Kaihertaako sinua toive arjesta, jossa sinulla olisi hieman enemmän aikaa/vapautta/luovaa tilaa? Pohditko työsi vaihtamista tai oravanpyörästä hyppäämistä?

Vaikka tunteja ei voi rahalla ostaa eikä kirkkaampia ajatuksia saa netistä tilaamalla, lisää tilaa, aikaa ja vapautta on mahdollista itselleen hankkia. Ennen kuin teet ison irtioton tai muutat arkeasi dramaattisesti, pysähdy arvioimaan näiden asioiden todellista arvoa sinulle. Aika/vapaus/luovuus ovat usein synonyymeja toisilleen ja ne ovat käsitteinä vailla konkretiaa. Usein niiden alle kätkeytyy jotain paljon arkisempaa, merkityksellisempää ja syvällisempää, joten rohkaisen kaivamaan sen esiin.

pohdi, mitä vapaus oikeastaan tarkoittaa sinulle

Vapauden määritelmää etsiessä lähteet vievät usein brittiläisen aatehistorioitsijan ja filosofin Sir Isaiah Berlinin 1950-luvulla esittämään jaotteluun negatiivisesta ja positiivisesta vapaudesta. Negatiivinen vapaus tarkoittaa juurikin tätä maalauksen kuvaamaa vapautta jostakin. Vapautta pakotteista tai esteistä, jotka rajoittavat elämää. Positiivinen vapaus taas tarkoittaa vapautta johonkin, esimerkiksi oman tahdon mukaiseen elämään. Intialainen guru Osho on kuvannut negatiivisen vapauden olevan edellytys positiiviselle vapaudelle. Ensin pitää vapautua jostakin voidakseen valita, mihin vapauttaan käyttää.

Jos vapautuminen jostakin on täyttänyt mielen kysymyksistä, kuten miten vapautua stressistä, huonosta pomosta, tylsästä työstä, vääristä valinnoista – irtioton myötä tyhjyys laskeutuu kuin pöly hiekkapilvestä. Kun vapaus on lunastettu, jatkuva irti pyristely loppuu. Ilma pölyn yläpuolella on kirkas. Vapaudella ei kuitenkaan tee mitään sellaisenaan. Vapaus ei ole itseisarvo. Sen arvo lunastetaan vain luomalla siitä jotain uutta. Löytämällä sille tarkoitus.

Kysy siis itseltäsi seuraavat kysymykset:

  1. Mistä haluaisit nykytilanteessasi vapautua?

  2. Jos vapautuminen tapahtuisi, mihin haluaisit vapauttasi käyttää?

Pyri listaamaan vastaukset mahdollisimman konkreettiselle tasolle, esimerkiksi
“Haluan vapautua palavereista, sähköposteista, siitä ärsyttävästä työkaverista, jatkuvasta kiireen tunteesta, säläisestä arjesta jne.”
”Haluan käyttää vapauttani lastenkirjan kirjoittamiseen, oman yritykseni perustamiseen, koripalloharrastuksessani kehittymiseen, vanhenevan äitini kanssa viettämääni aikaan, ruoanlaittoon, maalauskursseihin jne.”

Tämä harjoitus auttaa sinua tekemään hähmäisestä kirkkaampaa ja täsmentämään, mitä oikeastaan tulevaisuudeltasi haluat. Se auttaa sinua näkemään, minkä vaaliminen on oikeastaan kaikkein tärkeintä niin, ettet päädy ojasta allikkoon vaan löydät tiesi kohti jotain, joka palkitsee syvästi ja luo täyttymystä.

Edellinen
Edellinen

Mistä tietää tekevänsä oikean valinnan?

Seuraava
Seuraava

Haluatko kiteyttää asiantuntemuksesi kirjaksi tai blogiksi? Opi empaattisen kirjoittamisen salat