riittävän hyvä elämä

MILTÄ TUNTUU ELÄMÄ, JOSSA KAIKKI ON RIITTÄVÄÄ JUURI SELLAISENA KUIN SE ON?

Elämässä on hetkiä, jolloin joutuu kurottamaan hieman kauemmas, kuin mihin rahkeet riittävät.

Arkea ei kuitenkaan voi loputtomasti elää tilassa, jossa antaa 120 prosenttia itsestään. Eikä edes tilassa, jossa koittaa antaa kaikille eri elämän osa-alueille 100 prosenttia. Kapasiteetti on kokonaisuus, joka hupenee käytettäessä. Vaikka haluaisimme loistaa ja olla poikkeuksellisen hyviä työntekijöitä, vanhempia, puolisoita ja ystäviä, voimavaramme riittävät luultavasti vain yhden elämän osa-alueen poikkeuksellisen hyvään suorittamiseen. Siksi on tärkeää pysähtyä kysymään, missä elämän osa-alueella on juuri nyt tärkeää olla erinomainen ja missä taas riittää vähempikin?

Armollisuus itseä kohtaan tarkoittaa, että tunnistaa oman riittävän hyvän elämän. Tunnistaa, missä asioissa on ok olla tavallinen, haavoittuva ja tarpeen mukaan myös heikko. Kun oppii myöntämään oman vajavaisuuden, avun pyytämisestä tulee helpompaa. Ja kun pyytää ja saa apua, elämän taakat muuttuvat kevyemmiksi.

Riittävän hyvä elämä syntyy siitä, että alkaa nähdä haavoittuvuuden, kevyemmän arjen ja ein sanomisen tavoiteltavina asioina. Löytää arvon ja ilon siitä, mitä jo on, eikä jatkuvasti elä tilassa, jossa pitäisi olla, saada ja pystyä johonkin enempään.

Riittävän hyvän elämän määrittäminen antaa sisäisen rauhan, jota ei ostamalla saa mistään.

Riittävän hyvä elämä on meidän jokaisen ulottuvilla tässä ja nyt. Jos haluat määrittää, mitä se tarkoittaa sinulle, olet tervetullut työskentelemään kanssani henkilökohtaisen valmennuksen muodossa. Jos taas kaipaat ilmaisia tai lähes ilmaisia työkaluja oman riittävän hyvän määrittelyyn, selaa sivua alaspäin.

  • Riittävän hyvä elämä on sitä, että ottaa vallan omasta elämästään ja tekee itselleen selväksi, mikä minulle riittää, huolimatta siitä, mitä mieltä muut ovat.

OMA TARINANI RIITTÄVÄN HYVÄN ÄÄRELLE

Kello oli 5.15. Jo kolmatta aamua putkeen säpsähdin samaan aikaan hereille. Ensimmäinen tunne oli huoli. Tajusin unohtaneeni lähettää sen sähköpostin, joka piti lähettää. Lisäksi minulla ei mitenkään olisi aikaa kirjoittaa lupaamaani juttua deadlineen mennessä, ainakaan normaalin työajan puitteissa. Jossain kaihersi tietoisuus to do -listalla lojuvista tekemättömistä sälätöistä, kuten kuittien tiliöinnistä, vastaamattomista chat-viesteistä ja palavereista, jotka pitäisi sopia. Hikikarpalot nousivat otsalleni joka aamu. Elettiin kesää 2016 ja kesäloma häämötti jo silmissä. Silti epäilin tosissani, selviytyisinkö sinne asti. Enää ei ollut epäselvää, että olin uupunut.

Työmäärä oli kasvanut tasaisesti kevään mittaan. Olin nuori ja motivoitunut viestintäkonsultti kasvavassa viestintä- ja markkinointialan toimistossa. Olin kykenemätön asettamaan rajoja paitsi työnantajalleni myös omalle kunnianhimolleni. Ei oli vaikea sana. 

Ja vaikka painoin töitä sata lasissa, koin olevani kaikesta myöhässä. En ollut millään Forbes 30 under 30 -menestyjälistalla enkä ollut edennyt johtotehtäviin kuten jotkut opiskelukaverini, en ollut vieläkään asunut ulkomailla vaikka aina olin siitä unelmoinut, enkä edes tiennyt, miten olin päätynyt viestintäkonsultiksi kun nimenomaan yliopistossa sanoin, että sinne en ainakaan mene. 

Vaikka tein hyvää jälkeä töissä ja ulospäin pallot näyttivät olevan hyvin hallussa, en kokenut, että mikään tekemäni olisi ollut riittävästi. Siitä alkoi vuoropuhelu riittämättömyyden tunteen kanssa, ja silloin kylvettiin tämän kirjan ensimmäinen siemen. Hakeuduin lääkärin vastaanotolle ja myönsin käsissäni olevan ongelman samana kesänä, heinäkuun ensimmäinen päivä. 

Ymmärrettyäni tilanteeni muistin, että en ollut riittämättömyyden tunteen parissa ensimmäistä kertaa. Vasta pari vuotta aiemmin olin painanut graduani kolmeen asti yöllä kuukauden verran, remontoinut samalla asuntoa ja käynyt täyspäiväisesti töissä. Silloinkin kummasti tuntui, että tunnit eivät riitä kaikkeen siihen, mitä minun pitäisi olla ja mihin minun pitäisi pystyä. Jollain tavalla myös nautin itseni viemisestä äärirajoille. Se sai minut tuntemaan, että elämä oli merkityksellistä. 

Pysähtymisen jälkeen päällimmäiseksi kysymykseksi nousi: onko menestystä ilman riittämättömyyden tunnetta vai onko työelämässä etenemisen edellytyksenä se, että mikään ei koskaan riitä? 

Teinkö yliopistossa liki 370 opintopistettä 300 sijaan siksi, että en kokenut olevani perusmäärällä riittävän hyvä? Olinko ensimmäisessä oman alani kesätyössä joka aamu 8.30 siksi, että todistin itselleni pätevyyttä päivätyöhön? Opiskelinko maisterin tutkintoni kylkeen käytännönläheisen joogaopettajan ammatin siksi, että tuplapätevyydellä töitä löytyisi aina jostakin?

Vai, oliko moni- ja ylisuorittajuudessani kyse puhtaasta uteliaisuudesta kaikkia näitä asioita kohtaan? Onhan ihminen lähtökohtaisesti tyytymätön eläin, ei kai sitä paikalleenkaan voi jäädä. Ja kyllähän elämää pitää elää täysillä, koska koskaan ei tiedä milloin se loppuu. Paljon tekemiselle löytyy monia perusteluita. Yöheräilyä seuranneiden vuosien aikana opin, etten ollut riittämättömyyden tunteen kanssa yksin. Täysin pätevät nuoret ammattilaiset ympärilläni paahtoivat pitkää päivää, nukkuivat huonosti ja uupuivat, koska töissä ei mikään tuntunut riittävän. Ja kellään ei edes ollut huippupalkkaa henkistä kuormaa kompensoimaan.  

Monta rautaa tulessa -asenteeni veti puoleensa myös muita, jotka suhasivat usean asian parissa samaan aikaan. Joka kerta mietin, mikä meitä motivoi tähän? Jos vähempikin riittää, miksi pitää olla niin helvetin aktiivinen – ja samalla uupunut?

Kirjani Riittävän hyvä - selvitytymisopas työelämään (S&S) syntyi yhden naisen kapinaksi työkulttuurissamme vallitsevaa riittämättömyyttä kohtaan. Uupumuksesta kärsivät yhä nuoremmat. Lehdissä puhutaan työuupumuksen lisäksi koulu-uupumuksesta. Näen uupumuksen seurauksena riittämättömyydestä, jota aiheuttaa työ ja työnantaja tai me itse itsellemme ja toinen toisillemme. Usein syynä on näiden kaikkien yhteispeli.

En usko, että ratkaisu riittämättömyyteen on helppo. Jos opinnoissa mikään ei riitä, syynä tuskin ovat pelkät kurssivaatimukset.

Samalla tavalla kuin kouluampumisia ei pysäytetä pelkästään aselakeja tiukentamalla, riittämättömyyden aiheuttamaa uupumusta ei kitketä pelkästään läksyjä vähentämällä. Minua kiinnostaa sen sijaan, mikä asenteissamme, kulttuurissamme ja tavassamme luoda ja määrittää menestystä johtaa siihen, että ihmiset kokevat riittämättömyyttä ja uupuvat?

Tämä pohdinta ei päästänyt minua otteestaan ja siksi jatkoin pohdintaa kokonaisen kirjan verran.

Uskon, että työ riittämättömyyden kitkemisen kanssa on vasta alussa ja meillä jokaisella työntekijällä ja esihenkilöllä on siinä rooli. 

Kirjan myötä olen jatkanut keskustelua aiheesta riittämättömyyden uhrin ja selviytyjien kanssa. Se on toiminut myös jatkuvana muistilistana itselleni niistä päivittäisistä asioista, jotka ruokkivat riittämättömyyttä ja keinoista, joilla voin omalta osaltani ehkäistä riittämättömyyttä omassa yhteisössäni. Sehän ei ole mikään helppo tai nopea tehtävä, ennemminkin elinkautinen sellainen.

Koska kaikki alkaa tiedostamisesta, uskon, että pelkkä puhuminen jo auttaa vähentämään stigmaa aiheen ympäriltä.

Riittämättömyydestä on tärkeää puhua juuri niiden, joiden uskotaan olevan immuuneja sille.

Kutsun siksi jokaisen supersuorittajan ja menestyjän avaamaan suunsa niistä hetkistä, kun koet riittämättömyyttä. Riittämättömyys ei ole heikkous vaan yhteinen haaste ja jaettu kokemus, joka helpottaa vasta, kun siitä oppii puhumaan ja sitä kautta tunnistamaan, mikä ja kuka sitä aiheuttaa.

Jos haluat osallistua työhön, kerro omassa työyhteisössäsi hetkestä, jolloin olet kokenut riittämättömyyttä. Lupaan, että jo pelkkä kertominen vapauttaa ja rohkaisee myös muita puhumaan siitä.

Jos taas haluat kertoa kokemuksestasi henkilökohtaisemmin, laita minulle viestiä: info@auroraairaskorpi.com

KOLME KYSYMYSTÄ OMAN RIITTÄVYYDEN TUTKAILUUN

MINUSTA VALMENTAJANA

Elämä on liian lyhyt työhön, jossa ei tunne iloa tekemästään työstä. Siksi autan sinua löytämään sujuvan ja innostavan arjen nykyisessä työssäsi tai seuraavalla polullasi.

Olen valmentaja, kirjoittaja, tietokirjailija, viestinnän asiantuntija ja joogaopettaja. Kyllä, tiedän, että nimikkeiden lista on pitkä, ja syystäkin. Olen tehnyt tietoisen valinnan työelämästä, joka on enemmän kuin yksi ammatti tai yksi työ.

Olen taustaltani konsultti ja olen työskennellyt erityisesti luovien ammattien, strategisen suunnittelun ja tietotyön parissa. Ymmärrän liiketoiminnan lainalaisuudet sekä luovuutta ja syvällistä ajattelua vaativan työn raamit. Yrittäjänä tunnen myös itsensä työllistämisen asettamat paineet sekä ajanhallinnan pulmat. Tehokkuuden ja luovuuden yhdistäminen ei ole helppoa mutta tiedän omasta kokemuksesta, että se on mahdollista.

Itselle sopiva ura on jatkuvasti elossa. Siihen kuuluu uusien roolien opettelua, rohkeita kokeiluja, epäonnistuneita hapuiluja, ajoittaista huijarisyndroomaa ja myös epämääräisiä välitiloja.

Valmennukseni tavoitteena on seistä rinnallasi hetkissä, jolloin et tunnista seuraavaa askeltasi, kaipaat konkretiaa pohdintojesi tueksi tai jonkun, joka näkee, mitä vahvuuksia sinulla on jaettavaksi.

KUUNTELE JA POHDI

Tässä podcast-jaksossa kiteytän kolme ajatusta, joiden avulla jokainen meistä voi auttaa kitkemään riittämättömyyttä omasta työyhteisöstään. Jakso on pala Vapauden tavoittelijat -podcastiani, joka keskittyi vapauden tavoitteluun työelämässä. Löydät koko podcastin Spotifysta.

KENELLE HENKILÖKOHTAINEN VALMENNUKSENI SOPII

Valmennus on hieman kuin venyttelyä aivoille, se auttaa ratkomaan erilaisia jumeja. Alla muutamia esimerkkejä kinkkisistä tilanteista, joihin tarjoamani valmennus sopii kuin nakutettu.

  • “Miten ikinä saan ajan riittämään kaikkeen, kun todo-lista vain paisuu paisumistaan?!” eli ajanhallinnan haasteet.

  • “Osaanko oikeasti mitään ja jos osaan, miten voisin pelata vahvuuksillani paremmin?” eli omien vahvuuksien tunnistaminen.

  • “Osaan liian montaa asiaa keskiverrosti enkä tiedä, mihin suuntaisin energiani.” eli oman tahtotilan selkeyttäminen.

  • “Tiimiläiseni vaativat minulta kaikkea mutten tiedä miten pystyn ja ehdin palvella heitä kaikkia” eli esihenkilötyön tai johtamisen kysymykset.

  • “Olenko oikeassa paikassa? Mitä minun pitäisi tehdä seuraavaksi?” eli oman suunnan tarkistaminen.

  • “Olen jatkuvasti ylikuormittunut enkä palaudu työpäivistä normaalisti” eli jaksamisen haasteet.

  • “Olenko tarpeeksi hyvä työssäni? Mistä tiedän, mikä riittää?” eli riittävän hyvän työpanoksen tunnistaminen.

  • “Ei kiinnosta, ei innosta, olen jumissa” eli positiivisen ajattelun herättäminen.

RIITTÄVÄN HYVÄ KIRJA

RIITTÄVÄN HYVÄ KIRJA

Riittävän hyvä – selviytymisopas työelämään (Kustantamo S&S, 2020). Miksi niin moni meistä kokee riittämättömyyden tunnetta etenkin työelämässä? Miten siellä määritellään riittävän hyvä? Riittävän hyvä-kirjan ydinsanoma on, että meidän jokaisen on opittava asettamaan rajoja omalle työnteolle ja hyväksymään riittävän hyvät lopputulokset. Kuudessa luvussa tarkastellaan riittämättömyyttä eri näkökulmista: Mitä riittämättömyys on? Mistä se johtuu, ja miksi se tuntuu vaivaavan etenkin naisia? Miten työyhteisössä ruokitaan riittävyyttä? Miten riität itse itsellesi?

Löydät kirjan kaikkien suomalaisten kirjakauppojen valikoimista, äänikirjapalveluista sekä kustantamoni verkkosivuilta.

HALUATKO TUODA RIITTÄVÄN HYVÄN SANOMAN OMAAN YHTEISÖÖSI? KUTSU MINUT PUHUJAKSI

Mistä riittämättömyys saa alkunsa? Ketä siitä voi syyttää? Entä miten hitossa siitä päästään eroon? Riittävän hyvä -webinaarini käsittelee riittämättömyyden tunteen juurisyitä ja tarjoaa kahdeksan askelta oman riittävän hyvän tunnistamiseen.

Webinaari sisältää sekä teoriaa että käytännön harjoitteita ja kutsuu pysähtymään omien arvojen äärelle. Sen tavoitteena on:

  • oppia käytännönläheisiä keinoja rajojen vetämiseen sekä muille että omalle kunnianhimolle

  • oppia keinoja tunnistaa oman jaksamisen rajat

  • tunnistaa, mistä riittämättömyyden tunteet syntyvät ja miten niihin voi vaikuttaa yksilönä, työyhteisön jäsenenä ja ihmisenä

  • määrittää, mitä riittävän hyvä tarkoittaa ja saada keinoja viedä keskustelua riittävän hyvästä omaan työyhteisöön

  • tarjota hengähdyshetki hetkisen arjen keskelle

Luento on kerännyt suosiota käytännönläheisen lähestymistapansa vuoksi ja moni on saanut siitä myös rauhaa arkeensa. Tässä muutamia palautteita:

“Voimaannuttava, oivalluksia herättävä koulutus.”

“Sai paljon eväitä oman tekemisen tason pohdintaan.”

“Ihanan rauhallinen hetki pohtia tärkeitä asioita.”

Jos haluat viedä tunnin pituisen rauhan ja riittävyyden hetken omaan yhteisöösi, ole minuun yhteydessä: info@auroraairaskorpi.com